január 26, 2010

A láz

A gyerekkorral, gyerekneveléssel elválaszthatatlanul összekapcsolódik a láz és a lázcsillapítás. A lázcsillapítás hatékony módjaival érdemes tisztában lenni, hiszen ezzel hatékonyan tudunk könnyíteni a beteg kicsiken addig is, amíg az orvoshoz érünk, másrészt a lázcsillapító szerek egyben fájdalomcsillapító hatásúak is.

Mi a láz?
A láz egy jel, nem betegség. Annyit jelent, hogy a gyermek testhőmérséklete, általában fertőzés vagy valamilyen gyulladás hatására megemelkedett. A lázra önmagában nem szabad úgy tekinteni, hogy az valami nagy baj - nem baj, sőt, ez a normális immunreakció jele.
A normális testhőmérséklet 36ºC és 37,8 ºC között változik - 37 ºC és 37,8 ºC között az még nem láz, csak hőemelkedés. A testhőmérséklet változik a nap folyamán: alacsonyabb reggel, és késő délután megemelkedik. Különböző meghatározásokban kicsit más számokat találhatunk, de lázas a gyermek, ha testhőmérséklete 38ºC fölött van, végbélben mérve, szájban vagy fülben mérve 37,5 ºC, hónaljban 37,2 ºC fölött.



Hogyan mérjük a gyerekek lázát?
Ha nagyon lázas a gyerek, elég csak megfogni a homlokát, úgy is érezzük, de ez elég pontatlan módszer. A homlokra szorítható, hőre színt váltó szalaghőmérők szintén igen pontatlanok. Mind a klasszikus higanyos, mind a modern digitális hőmŕőkkel lehet lázat mérni fülben, hónaljban és végbélben egyaránt. Ha mód van rá, vonjuk ki a higanyos hőmérőket a használatból, legalábbis ne bízzuk a gyerekekre - törékenyek, és a higany súlyosan mérgező.
A végbélben mért hőmérséklet a legpontosabb ugyan, de kényelmetlen, és sokszor heves ellenállásba ütközik. A hőmérőzéshez valamilyen síkosítót, popsikenőcsöt kell a hőmérőre kenni, maximum 2,5 cm mélyen szabad a végbélbe dugni, és legalább 3 percig ott kell tartani. Lázat a szájban is lehet mérni, a hőmérő végét a nyelv alá kell tenni, kicsikben ez sem egyszerű feladat. A gyermeknek a száját össze kell zárni és úgy tartani 2-3 percig anélkül, hogy a hőmérőt elharapná. Digitális hőmérőknél rövidebb idő is elég, és elharapni sem olyan könnyű. Fülben könnyebb és gyorsabb lázat mérni, de a fülhőmérők drágábbak, és valamivel pontatlanabbak is (nagyjából 0,5 ºC-kal). Néha nehéz lehet a kisebbeknek a fülébe pontosan behelyezni, ezért vannak, akik nem is ajánlják az első 1-2 évben. Hónaljban lázat mérni a legegyszerűbb, de a legpontatlanabb is mind közül. A hőmérőnek 5 percig a helyén kell maradnia a hónaljárokban, miközben a gyermek a karját szorosan a törzséhez szorítja.
De a pontos testhőmérséklet valójában nem is olyan fontos, ahhoz képest, hogy a gyermek hogyan viselkedik és hogy néz ki. A gyereket kell gyógyítani, és nem a lázmérőt! A pontos testhőmérséklet az élet első 3 hónapjában a legfontosabb, ezért először a végbélben történő lázmérés a javasolt, később választani lehet a fül és a hónalj között, 4 éves kor fölött a szájban történő lázmérés talán a legegyszerűbb.

Mi lehet a láz oka?
A helyes kérdés az, hogy mitől lázas a gyerek, és nem az, hogyan nyomhatnánk le a lázát. A láz leggyakoribb oka valamilyen fertőzés, kicsikben többnyire valamilyen vírus. A vírusfertőzések gyakori tünete a láz mellett a nátha, hányás, hasmenés. Ha sokáig magas a láza, és köhög is, valószínűleg komolyabb gond van, tüdőgyulladásra kell gyanakodni. Nagyon ritkán a láz súlyos betegségek első tünete is lehet, autoimmun betegségeké, egyes daganatoké, de ez a láz általában sokáig tart, és szokatlan, aggasztó tünetekkel társul.
Mikor ijedjünk meg?
A legtöbb lázat vírusfertőzés okozza, azokra pedig többnyire nincsen specifikus gyógyszer, az antibiotikumok a vírusokra hatástalanok. Ha a gyermek általános állapota jó, a lázat leszámítva jól van, jól néz ki, jó az étvágya, játszik, aktív, akkor nem muszáj orvoshoz szaladni az első 48 órában. Ha úgy érezzük, a gyermek kellemetlenül érzi magát a láz miatt, adhatunk neki lázcsillapítót, jó jel, ha a lázcsillapítótól felélénkül. Ha a gyermek 6 hónaposnál fiatalabb, vagy 48 óra után sem csillapodik a láza, ha a gyermek elesett, nagybetegnek néz ki vagy más aggasztó tünete van, orvoshoz kell fordulni.
Vannak azonban különleges esetek, amikor azonnal orvoshoz kell szaladni. Immunhiányos állapotokban (immunhiányos betegségek, daganatos betegségek miatti kezelés) a láz egy életveszélyes fertőzés első jele lehet. Három hónapos kor alatt az immunrendszer még szintén nem elég hatékony, súlyos fertőzések, pl. agyhártyagyulladás is sokszor igen kevés tünettel járnak, előfordulhat, hogy a láz az egyetlen jele, hogy valami komoly baj van.
Olyan összefüggés, hogy minél magasabb a láz, annál komolyabb a betegség egyáltalán nincsen, jövő-menő vírusfertőzések is járhatnak nagyon magas lázzal, és súlyos baktériumfertőzések is járhatnak mérsékelt lázzal.

Hogyan csillapítsuk a lázat?
A lázat csak akkor kell csillapítani, ha az a gyermeket zavarja - sokszor rá se rántanak. A kutatások eredménye szerint a lázcsillapítók alkalmazása nem változtatja meg a  betegségek lefolyását. Lázcsillapító adható tablettában, rágótablettában, szirupban és kúpban, ez utóbbi különösen hányással járó betegségekben hasznos.
A legelterjedtebb otthoni lázcsillapító a paracetamol vagy más néven acetaminophen.  Recept nélkül kapható, sokféle készítmény áll rendelkezésre. Fontos emlékezni rá, hogy a lázcsillapítók közül a paracetamolt a legkönnyebb túladagolni (a hatékony és a mérgező dózis igen közel van egymáshoz), ezért sok helyen gyerekek lázcsillapítására nem is ajánlják.  A paracetamolmérgezés életveszélyes májelégtelenséget okozhat. Mindig igaz, hogy a gyógyszereket a gyerekek elől gondosan el kell zárni, ez a paracetamolra különösen igaz! Az acetaminophen dózisa 10-15 mg/testsúlykg, 4-6 óránként ismételhető.
Ibuprofen tartalmú szerek recept nélkül is kaphatók, rengetegféle van. (Itt lehet egyébként naprakész adatokat találni róla, milyen gyógyszerek vannak forgalomban, kaphatók-e recept nélkül, és mibe kerülnek.) Az ibuprofen dózisa 5-10 mg/testsúlykg, 6-8 óránként lehet ismételni.
Amidazophen tartalmú készítmények (Algopyrin, Germicid vagy Germicid-C kúp) csak receptre kaphatók.
Aszpirin (acetilszalicilsav) gyermekeknek általában nem ajánlott, mert aszpirin szedésekor gyerekekben egy súlyos, idegrendszert és májat érintő kórkép, a Reye szindróma alakulhat ki.
Próbáljuk meg a lázat először egy szer alkalmazásával csillapítani. Ha nagyon nem megy, megpróbálkozhatunk a kombinált vagy "körkörös" lázcsillapítással: felváltva adhatjuk a két lázcsillapítót (pl. 4 óránként hol paracetamolt, hol ibuprofent, pl így: 8-kor paracetamol, 12-kor ibuprofen, 4-kor paracetamol, stb). Ilyenkor a gyógyszerek lázcsillapító hatása összeadódik, de a mellḱhatásaik nem erősödnek. Figyeljünk rá, nehogy összekeverjük, mikor melyik jön, tartsuk be az ismétlések közötti időket! Ha úgy érezzük, vezessünk róla naplót, írjuk fel!
Három hónapos kor alatt ne gyógyítsuk a kicsiket a házi patikából, kérjük ki az orvos tanácsát!
A lázas gyereket általában érdemes könnyen öltöztetni, kényelmesebb nekik, mint a túl meleg ruha. Ha fázik vagy rázza a hideg, természetesen takarjuk be. A beteg gyereknek sok folyadékra van szüksége, kínáljuk gyakran. A hűtőfürdő vagy lemosás langyos vízzel jólesik a leazas gyerekeknek, és valamelyest növeli a lázcsillapító hatékonyságát (de nem váltja ki azt). A hűtőfürdőhöz sekély vizet engedünk a kádba, szokásos fürdővíz melegségűt, beleültetjük a gyermeket, és lassanként engedünk hozzá hideg vizet, fokozatosan hűtjük, mikőzben a gyermeket óvatosan locsolgatjuk. A hideg fürdővíz, hideg priznic kerülendő, a didergés csak még több hőt fejleszt, és nagyon kellemetlen. Az alkoholos lemosás vagy bedörzsölés sem ajánlott.

Árthat-e a láz?
Önmagában nem, amíg nem nagyon magas (40,5 ºC fölött), de ez azért ritka. Hat hónapos és 6 éves kor között előfordulhat lázgörcs, a gyerekek mintegy 4%-ában. A lázgörcs nagyon ijesztő, eszméletvesztéssel és akaratlan mozgásokkal jár, de veszélytelen, és semmilyen agykárosodást nem okoz. Hatéves korra a gyerekek 97%-a kinövi, és nyoma sem marad. A lázcsillapítás nem feltétlenül előzi meg a lázgörcsöt arra hajlamos gyerekekben, mégis érdemes lehet náluk fokozottabban odafigyelni a lázcsillapításra. A görcs lázas betegségben súlyos fertőzés (agyhártyagyulladás) tünete is lehet, ezért lázgörcs esetén mindenképpen forduljunk orvoshoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése